top of page

božična poslastica

carl lentz - own the moment

carla lentza sem si izbrala za božično poslastico. carl je, vsaj v današnjih časih, verjetno eden najbolj prepoznavnih cerkvenih voditeljev. je pastor hillsong nyc, tisti manj religiološko/cerkveno naravnani pa boste verjetno dobili najboljšo predstavo, če vam povem, da je osebni pastor justina bieberja in uradni 'kaplan' obeh new yorških košarkaških ekip, ki nastopata v nba (the knicks in the brooklyn nets. poguglala, v resnici nimam pojma). hillsong nyc je podružnica hillsong cerkve iz avstralije, mega, neo-binkoštna (mogoče enkrat drugič), protestantska cerkev, poznana predvsem po svoji glasbi (podirajo itunes lestvice in dobivajo čisto prave glasbene nagrade), svojih mega konferencah, izstopajo zaradi svoje drugačnosti (na sliki je en in edini carl lentz, glavni pastor. tatuji, pobrita glava, izstopajoče žile, itd. načeloma znotraj cerkve ni nekaj divje drugačnega), in presenečajo s svojo neverjetno hitro rastjo (čeprav obstajajo že kar nekaj desetletij, res pa je da v avstraliji in oh, v kakšnem mehurčku mi živimo). skratka, rastejo kot gobe po dežju (kar je popolnoma sprejemljivo, če pogledaš na hitro, ali pa si vzameš čas in jih spoznaš, potem to postane najbolj logična nadaljna poteza).

o hillsongih vem kar nekaj reči, in to ne samo zaradi religiološke izobrazbe (čeprav je znatno pripomogla). kar vem, vem iz dveletnih izkušenj bivanja, izobraževanja in delanja za točno to organizacijo, v sydneyu, ne new yorku. new york se je ravno začel, ko sem pakirala in se odpravljala nazaj v slovenijo in začela dobri stari fdv. dejstvo, da sem zgrešila hillsong nyc je eno mojih največjih obžalovanj. zato - božična poslastica. pogrešam divji svet, poln dinamike, najbolj pisane množice ljudi, divje akcije in globokih tem, zabavnih naglasov, občasno bi mi zapasalo poslušati strastno kričanje z odra (samo določenih oseb, nekateri nimajo najmanjše potrebe po tem).

own the moment se ne bere, ker nekdo rad bere. carl lentz ni nič posebnega pripovedovalec (na papirju), in oh, kako je zanič pisec. tudi filozof verjetno ne bi mogel biti nikoli, zaradi točno tistih lastnosti, ki ga naredijo vrednega branja. fant (osemintrideset, khm) je preprosto bitje, ki povsod najde pridigo ali dve, jih s teoretizira v govor in aplicira v prakso. uči se iz svojih napak, in s svojimi lekcijami uči tudi druge, kar je bolj pomembno kot se morda sliši. da se lahko učiš na napakah, jih moraš prepoznati, da s tem soliš pamet drugim, moraš te napake priznati tudi na glas. takih ljudi ni veliko, še manj (in upam da se s tem strinjate z mano), je takih glasnih kristjanov, tistih, ki vodijo svojo cerkev in po cele dneve ne počnejo veliko drugega kot pridigajo. vsaj meni se to zdi osvežujoče. own the moment tudi ni (samo) pridiga, napake in lekcije in kako izboljšati svoje življenje. vmes so vtaknjene razlage, kaj, kako, zakaj, kdo. own the moment je zbirka krajših in daljših zgodb, vsak se konča s pozivom naj bralec own the chapter.

to je izziv v smislu, bodi proaktiven v vsem, kar delaš. tvoja dejanja so tvoja odgovornost, prav tako pa tudi posledice tvojih dejanj. razmisli o teh dejanjih, pomisli, kam vodijo, pomisli, kakšna oseba hočeš biti, kaj ti je zares pomembno v življenju, in potem to naredi. own the moment pomeni bodi prisoten, ne le s telesom, ampak z mislimi, besedami in dejanji, ustvarjaj spomine. bodi sam svoj šef. seveda obstaja tudi teorija o verziji 'svojega šefa'. pravzaprav se mi je cela knjiga zdela izredno osvežujoča.

ne govori z namenom zavajanja, zavijanja v elegantne besede, razlage nečesa nadnaravnega s fizikalnimi zakoni, ali obratno, iskanja poduhovljenosti v strogi znanstvenosti. ni napisana z namenom razlagati, zagovarjati, se opravičevati (včasih, ne s takšnim namenom). carl lentz je kar, je. glede na to, kar vem iz prve roke, sem to dobila tudi preko njegove knjige. ne super avtorja, izredne zgodbe, ampak osvežujočo iskrenost, in to od pripadnika skupine, od katere bi, na žalost, danes pogosto pričakovali vse kaj drugega.

bottom of page