top of page

po življenju in pismih

charles darwin - avtobiografija charlesa darwina

prvo knjigo v letu je potrebno izbrati pravilno. zato sem jih zamenjala vsaj kakih sedem (po stotih prebranih straneh, seveda. nemogoče je brati samo eno knjigo naenkrat. spet). končno sem bolj kot ne ponesreči naletela na avtobiografijo charlesa darwina. sto trideset strani prvoosebne pripovedi. kot veliki - vsakič na novo presenečeni nad tem - ljubiteljici avtobiografij mi je normalno tudi ta zelo pri srcu. in ne samo zato, ker charles darwin govori o charlesu darwinu.

vedela sem, da o sebi ni imel nekega posebno dobrega mnenja. menda naj glede na svojo lastno teorijo ni in ni bil sposoben odkriti razloga, zakaj bi se njegova žena/sestrična poročila z njim - nič kaj posebno sposobnim, inteligentim a precej vizualno neprivlačnim moškim. še posebej naj bi ga motil njegov nos. zdaj lahko potrdim, da mu je šel res kar pogosto no, v nos. v avtobiografiji iskreno prizna, da so mu bila všeč priznanja drugih biologov, geologov, raziskovalcev, tudi zanimanje množic mu je zagotovo olepšalo dan, vendar niti približno toliko kot potrditev s strani moških, ki jih je res spoštoval. poleg tega večkrat omenja svojo povprečnost, ali še več, svoje nezanimanje za šolo, posledične slabe ocene, slab spomin, potrebe po dodatnem lektoriranju, strahu očeta, da nikoli ne bo nič dosegel, ker je premalo inteligenten in preveč zabušantski. menda naj bi imel raje lov in druge športne dejavnosti (opisane kot čisto pravo študentsko življenje) kot pa resno izobraževanje. pri dvaindvajsetih se je kot neplačani raziskovalec-asistent podal na potovanje z ladjo 'beagle', vendar razen o marsikakšnih usedlinah, kamninah in minimalnih informacijah o geologiji bralec ne izve kaj zanimivega. nobenega božjega navdiha, nenadnega spoznanja, enkratnega pripetljaja. bral je, študiral, opazoval, razmišljal. prišel domov in z velikim naporom čez mnogo let spisal teorijo o izvoru vrst.

namenjeno tistim, ki jih zanima darwin kot oseba, nikar se ne podajajte v branje, če vas zanima o čem se darvinizem dejansko gre. v potovanje življenjepisa se podajte, ko že imate zalogo informacij in je končni cilj le razumeti, kakšne vrste genij moraš biti, da dosežeš slavo, spoštovanje in akademske dosežke charlesa darwina. presenečeni boste ugotovili, da je bil le izredno predan, radoveden, vztrajen, večkrat kot ne bolehen, poln dvomov, se spotikal ob napake in jih tudi priznal, ko jih je bilo potrebno priznati. preprosta zgodba, polna navdiha, zanimivosti, stlačena v prijetno opremljeno in urejeno knjigico. pravzaprav se celotno življenje z lahkoto prebere v eni sami sapici.

bottom of page