top of page

hyggeligt

meik wiking - hygge: umetnost dobrega življenja po dansko

za najbolj hyggeligt način branja knjige o hygge priporočam poglavje za dobro jutro in poglavje za dober večer. lahko pa tudi kakšno poglavje za vmesno malico, če je res sila. ponovi po potrebi. nakup knjige je obvezen.

mala knjižica o sreči v majhnih stvareh je točno to, kar opisuje - sreča v majčkeni, za stiskati luškani podobi (pisava je temu primerna - res potrebuješ precej majhen oseben prostor za branje miniaturne pisave). ni novela o menihu, ki je prodal ferrarija in sedaj išče smisel življenja, ali zgodba o prehranjevanju v italiji, meditaciji v indiji in iskanju ljubezni na baliju. hygge vzame nekoliko bolj strokoven pristop in nam skozi petnajst poglavij + uvod razloži danski koncept pojma hygge. vse luštno. danci zadnjih nekaj let dosegajo same najvišje stopničke na lestvici najsrečnejših narodov. za to lahko obstaja več dobrih razlogov. prvi je, da imajo enega najkrajših delavnikov - kjer je enako pomemben prosti čas za druženje kot delo v službi, kjer se pričakuje, da ob petih prideš domov, ne pa ambiciozno garaš pozno v noč. drugi je verjetno socialna usmerjenost države - 'zastonj' zdravstvo, šolanje in razmeroma visoka socialna podpora za brezposelnost dajejo prebivalcem tisti osnovni občutek varnosti, ki ga vsak potrebuje. poleg tega naj bi se danci počutili tudi varno tudi v bolj otipljivem smislu - otroke puščajo pred vrati kavarne, medtem ko starši kofetkajo znotraj na toplem (pravzaprav sem isto slišala o norvežanih, čeprav to verjetno ne leti na oslo, glavni dom najboljšega kriminalista, harryja hola). po mnenju meika wikinga (mike viking, haha) pa je največji razlog ravno obstoj pojma hygge.

hygge je udoben, prijeten način uživanja v malenkostih, kot so prava, udobna, prijetna za oči svetloba, predvsem svetloba sveč. je mlaskanje čokoladne torte, domače marmelade ali toplega čaja pred vročim ognjem v kaminu, hkrati pa biti obkrožen z majhnim številom najboljših prijateljev ali družinskih članov. medtem zunaj divja nevihta in dež, ali bolje sneg (polovica leta na danskem). najbolj hyggelig letni čas je jesen, ker se lahko udobno namestiš pod odejo, s toplim puloverjem, debelimi nogavicami, čez dan pa si ves čas obdan z udobnimi šali. dom je poln zelenja in lesa (prepleten z neštetimi svečami, še sam weiking omeni, da københavn ni kar tako brez razloga že večkrat pogorel do tal).

v koščku sreče pa ne dobimo samo cel kup statistik in razlag, dobimo tudi ideje in predloge, kako vsak trenutek narediti bolj hyggeligt. od različnih receptov, do družabnih idej, celo za vsak mesec leta posebej, s posebnim poudarkom na božiču. na tak način lahko sprožimo začarani krog. na nek način se prisilmo v uživanje v malenkostih, veselimo se prihoda domov, ker bomo lahko dobili tisti konček vroče čokolade in dobro knjigo, že samo pričakovanje pa naredi lepši dan. lep dan nas naredi srečnejše, zadovoljnejše, kar vpliva na druge okoli nas, na naše reakcije in odzive, na nivo stresa in jeze na ves preostali svet, kadar ta le ni tako zelo prijazen kot tisti hygge trenutek s katerim se je vse začelo.

*

bolj od vsega pa mi je všeč potrditev, ki sem jo dobila. potrditev, da lahko uživam v mojem neskončnem številu udobnih nogavic, da vsak dan posebej uživam v enem izmed šalov in rut, ki zapolnijo polovico omare, in da še najprej zapravljam denar za udobne puloverje (druga polovica omare), sveče, sveče, sveče, predvsem pa čokoladne torte, tudi če vse nesrečno in kulturno nesprejemljivo z dodatnimi kilami konča skrito pod debelim in toplim kosom oblačil.

bottom of page