top of page

ne-biografija

ashlee vance - elon musk: tesla in spacex - na sledi fantastične prihodnosti

nadaljujem po poti slabe izbire knjig. ali pa veliko, veliko preveč napačnih pričakovanj. od knjige ashlee vanca (moški) z naslovom elon musk, sem pričakovala biografijo. redki biografski delčki so se skrivali vmes, stran ali dve, ločitev, in ponovna poroka z isto žensko je bila celo omenjena in razložena v opombi pod črto. ne hecam.

vance je, če nič drugega, precej objektiven. osredotoča se na dejstva, ogromne količine suhoparnih podatkov, za tehnike in moške (ali ženske), ki vas tehnika zanima, zna biti knjiga ravno tako v isti kategoriji zanimivih. prisežem, da je več podatkov o dolžini kljuke na različnih teslinih avtomobilih, kot jih je o muskovih obeh ženah skupaj. musk ima pet otrok, kdo bi vedel? dvojčka in trojčke. musku je prvi otrok (šesti v celoti) umrl kot dojenček. več podatkov imam o muskovem prvem računalniku, da se v različne barve sten njegovih pisarn sploh ne spuščam. pa so to samo mimogrede informacije, tako kot tiste o družini.

imam tri teorije.

prva - sploh se ne gre za biografijo, ampak za poenotena podjetja elona muska, v katerega so vključeni njegovi začetki paypala, uspehi v spacex, tesla motors in podjetje v lasti muskovih bratrancev, solarcity. življenjska zgodba je pomembna, kolikor je življenje pomembno za sam potek, razvoj in občasen burni konec muskove veze z imenovanim podjetjem.

druga - ashlee vance je za ščepec preveč tipičen mačo-man in dela s tehniko, hoče si mazati roke z oljem in čelo z lastnim potom, vendar dela na malo manj fizično napornem področju, važne so besede, misli, vprašanja, tipkanje. zato kompenzira in se meče v tehnične stvari, takšne, malo bolj moške (tako zelo se osredotočam na 'moške' zadeve, da me pri srcu boli. res ni tako mišljeno, ampak mi manjka očitno boljših izrazov).

tretja - ashlee vance je strogo vzgojeni novinar, kjer so pomembna dejstva in ne trači. musk je človek poln tračov (menda), in točno tem tračem se je vance kot dober novinar hotel izgoniti. držal se je dejstev. vance je sicer dober, ampak musk je boljši. to mislim v smislu, kjer se vance, ne glede na svoje dobre sposobnosti in lastnosti, pravzaprav ni mogel dokopati do velike večine pomembnih (relevantnih vsaj) biografskih podatkov. musk mu ni hotel povedati, drugi še manj. kar so komentirali, je bilo zavito v tančico skrivnosti, nedokazljivosti, obrekovali pa ne bomo. da ni mogel dobiti komentarjev muskove družine, bivših zaposlenih, bivših sodelavcev, je večkrat zapisal, tako da ta teorija ni iz trte zvita. potem pa pač narediš, kar lahko s tem, kar imaš. in konec koncev, imamo ogromno informacij o podjetjih spacex in teslamotors zbranih na kupu, preverjenih in ožigosanih. na žalost pa nimamo biografije.

*

knjiga pa je pustila še en grenki priokus. elon musk mora biti ena najbolj nadležnih, napihnjenih oseb, kar jih je kdaj hodilo po našem dragem planetu. tudi če pravijo, da je malo bolj uglajen kot bill gates in manj koleričen kot steve jobs. tistih nekaj žalostnih biografskih podatkov zagotovo ne pripomorejo k dobri podobi tega ogromnega težaka.

vse skupaj - meh, upam da bo naslednja knjiga kaj boljša.

bottom of page