top of page

na meji med mojim in tvojim svetom

iva taii - tančica

mislim, da sem v roke dobila knjigo, za katero ne veš, da obstaja, dokler ne izveš, da obstaja. ena tistih skrivnostnih, piratskih zadev.

tančica je semi-pravljica, zgodba napisana za mlade najstnike, ki se bodo razumeli z glavno junakinjo lilo. ta se na začetku znajde v novem, hladnem, predvsem pa tujem okolju, ki ga najbolje pooseblja teta, ki jo vzame k sebi po smrti babice. prva zares čudaška semi-pravljična stvar, je nova šola, v katero se lilo včlani. pravljični del najlažje razložim s primerjavo s čarovnijo, zgodba govori namreč o vilinih, o drugem svetu - oziroma drugem delu našega sveta, od nas ločen s tančico - zgodba govori o meditaciji, žarevanjem energije, lebdenjem, očiščevanjem prostora preko pogovorov z duhom prostora,... počas se vidi, v katero smer pelje kolo.

hkrati, upam, se tudi vidi, zakaj je pravljica pravljična samo napol.

pravljica je čudovit uvod v razumevanje narave (in vsega z njo povezanega) z globino. razumem, vsem ne sede. vendar pa bi knjigo z veseljem v roke dala vsakomur, ki vsaj majčkeno bere (drugim ne delim knjig). pravljico lahko vzameš kot pravljico in končaš z njenim koncem, lahko pa vzameš izziv, in se mogoče majčkeno potopiš. predvsem pa se zamisliš nad dojemanjem sveta okoli sebe. nihče ne potrebuje postati nova lilo, most med svetovi, dovolj je, če sem in tja pomislimo, mogoče naredimo kaj lepega za koga drugega, idej je v knjigi mnogo.

in to najbolj cenim. knjiga ne govori, kako bi morali živeti. govori o možnostih do lepšega, toplejšega in bolj prijaznega okolja, bralca in družbe.

bottom of page