top of page

v iskanju

andrej capuder - iskanje drugega

po mojem mnenju v rokah držim premalo cenjeno delo slovenskega pisatelja, filozofa, drznem si reči kulturologa (kar verjetno uradno ni samo zato, ker je preveč desno usmerjen). dejstvo je, da je nanj neverjetno težko naleteti, vsaj v mojem krogu, čeprav je bil profesor filozofije v sloveniji in franciji, minister za kulturo, ambasador v rimu, prevajalec božanske komedije, in je avtor vsaj desetih del, prvo, bič in vrtavka, je izšlo že leta 1975 in bilo umaknjeno iz prodaje zaradi cenzure.

iskanje drugega se lahko bere kot drugi del neimenovane trilogije, prvi del se imenuje rapsodija 20 tretji del pa reka pozabe. ostalih del še ne poznam, so pa sigurno visoko na mojem spisku. zakaj? ker se berejo kot tisti čisto pravi klasiki. po eni strani kar tečejo, besede drvijo mimo tebe, po drugi se matraš, razmišljaš, googlaš, se vračaš na določena mesta, želiš si delati zapiske. to je pogovor z avtorjem, ki je zahteven, naporen, ampak toliko odneseš od njega, na koncu iz izžet pa hkrati prerojen. ko nehaš s knjigo se počutiš kot po globokem spanju - nekako ne veš točno, kaj se je zgodilo, kje si in kaj moraš narediti, ko dvigneš glavo z blazine. ne morem povedati, kako zelo mi je všeč, da imamo slovenci lahko takšne neverjetne avtorje, četudi me je sram to priznati. da me takšne stvari presenečajo.

zgodba se vrti okoli družine neubauer. slovenska brata, sergej in marko, ter ana marija, neverjetno pomembna in zelo všečna ženska vloga, četudi se ogromno njenih dejanj v resnici vrti okoli ljubljenega moškega, ki je ne ljubi v enaki meri nazaj. časovni razpon zgodbe se vrti vse od druge svetovne vojne, fašističnega prevzetja slovenije, do tretje generacije za bratoma. vsi v zgodbi so neubauerji, kronologija nikakor ne poteka v linearni črti, odnosi pa, kot v resnici, niso najbolj preprosta, črno-bela zadeva. če sem prej omenila desničarsko usmerjenost capudra, naj vas pomirim. najbolj všečno je, da je kljub izmišljenosti delo osredotočeno na osebne zgodbe politično drugače usmerjenih oseb in nikakor ni prodajanje osebnega političnega prepričanja avtorja.

tisti, ki imate radi slovensko, ki vas zanimajo zgodbe starih staršev, tisti, ki imate radi dobre zgodbe, ne glede na teme, dobro pisanje in se radi potopite v nekaj globokega in hladnega - definitivno, definitivno, definitivno preberite. nujno.

bottom of page