top of page

tvar številka dve

vephilip pullman - pretanjeni nož (njegova temna tvar II)

tokrat sem se lotila njegove temne tvari 2, nadaljevanje severnega sija z naslovom pretanjeni nož. omenjam že takoj na začetku, veliko bojša zgodba, veliko bolj realni junaki, veliko, neprimerljivo bolj berljiv prevod. še vedno pa se bojim, da ni najbolj primerna zadeva za mlajše, kljub ljubezni do kriminalk in navad do vsega krvavega in odvratnega, sem vseeno kar nekajkrat zamomljala 'unnecessary' ali moj mali način, da izrazim, kako nepotreben je bil ta mali kos informacij. stvar je včasih veliko boljša, če se jo prepusti domišljiji. po drugi strani pa sem bila večkrat presenečena, z drugimi momljajočimi komentarji, ko so 'kvapajezdjto', ali celo potočila mini solzico, ki mi jo je uspelo zadržati nekje na trepalnicah. vse se da, če se hoče.

pretanjeni nož zgodbo razvije tako, da se preseli v več različnih svetov, med drugim se vključi tudi naš, malo bolj domač. še vedno magija in kar paše zraven, naš deček ima namreč nož, s katerim lahko razreže okna, ki so prehodi med različnimi svetovi. še vedno sledimo kar nekaj istim likom kot v severnem siju, lyra seveda, in pa čarovnica serafina pekkala, letalec lee scoresby, draga mati gospa coulterjeva, dæmoni vseh naštetih, pa še kdo. pogrešamo medvede in cigote, o lordu asrielu se samo govori. v zameno so dodani novi liki, tik ob lyri hodi will, nosec pretanjenega noža ter po komentarjih sodeč zelo priljubljen junak. marsikomu je žal, da se film zlati kompas aka severnij sij ni nadaljeval ravno zato, ker so pogrešali willa. res je eden izmed tistih junakov, ki so lepo obdelani z vseh koncev, človeški pa kljub vsemu dovolj posebni, da so vredni naziva glavni junak.

tokrat se zgodba še bolj zaplete v celo katoliško-krščansko mrežo, vključeni so tudi angeli, bolje rečeno padli angeli, ter avtoriteta (z velikim a), treba se je odločiti za stran. proti ali za. ne pride kot presenečenje, da se večina likov odloči proti. čarovnice med drugim zato, ker v nekaterih svetovih nad njimi izvajajo inkvizicijo v imenu omenjene avtoritete. vse, kar izvemo o načrtih je, da se bo lord asriel spopadel z avtoriteto in jo premagal, o napadalcu začnemo sumiti - nekaj drugega je kot človek. tudi če je to človek z drugega sveta. mogoče padli angel, tisti glavni, lucifer, satan? bomo videli, kako se zadeva razplete.

zgodba je res boljša, vsaj stopnjo, če ne celo več boljša. zdaj me je pa samo še strah, tretja je lahko spet boljša ali pa pade strmo navzdol... vsekakor pa je ne bi primerjala z gospodarjem prstanov kot tako rado piše na naslovnicah. res pa je, da gospodarja še nisem prebrala... očitno me čaka še veliko dela.

bottom of page