top of page

nesporna kraljica

agatha christie - strupeno pero

v mlajših letih (aka osnovni šoli) nisem brala sherlocka holmsa, kljub privlačnosti zbirke - svetlo modre knjige, ena zraven druge, toliko je bilo in kar bile so v oči. ampak jaz sem bila fenica hercula poirta in nisem imela najmanjšega namena ga izdati s tem, da berem njegovega v resnici največjega nasprotnika. kljub oboževanju poirota in agathe christie pa čisto iskreno še nisem nikoli brala niti gdč. marple. najbrž se mi je na začetku dozdevala drugorazredna - prišla je za poirotom, moja zvestoba nima meja. potem pa nekako ni prišla na vrsto. do sedaj, in komaj sem čakala, da jo začnem brati.

agatha christie v resnici je nesporna kraljica kriminalk. zadevo sem prebrala od začetka do konca brez odmora, ves čas sem pridno sledila zgodbi, za vse ljudi sem vedela, kdo so, kako izgledajo, kakšne imajo karakterje, kaj bo njihova naslednja beseda. vmes sem se pridno nahihitala, nekaj zapletov sem pričakovala (hvala za namige!), vendar sem se popolnoma pustila presenetiti gdč. marple, da namesto mene reši (moj) prvi zločin. strupeno pero je nekje proti koncu zbirke, ostalih še nisem prebrala, tole sem se naučila o gospodični. pride na koncu, pa še to izjavi komaj nekaj stavkov, predvsem v obliki vprašanj, je popolnoma postranska oseba. najdaljši monolog seveda dobi na koncu, tik pred epilogom, ko razloži, kako je prišla do končne rešitve in hkrati primer pripeljala do srečnega konca.

v strupenem peresu se srečamo z glavno osebo moškega spola, jerryyjem burtonom, ki se po letalski nesreči odpravi na okrevanje na podeželje, s seboj vzame svojo sestro. mirna vasica naj bi imela nekaj škandalov, da človeka zabava, nikakor pa ne čisto zaresne prave drame, vsaj ne za bivšega londončana, ki je vajen vsega hudega. kmalu odkrijemo, da po vasici krožijo nemarna pisma, vulgarna celo. ponavadi se dotikajo bolj spolnih škandalov, vendar daleč od resničnih, nikakor pa nimajo vključenega verskega pridiganja. vse skupaj nepotrebna drama, ki se ji nekateri lahko smejijo, drugi, tisti z malo šibkejšimi živčki, pa opravljanja ne prenesejo najboljše. ena izmed prebivalk zaradi zlobnega pisma celo stori samomor. ali pa se tako samo zdi. zgodba se normalno še zaplete, toliko za prvi požirek, za okus. meni je všeč.

bottom of page