top of page

podeželska avstralija, končno

jane harper - suša

sicer je britanska pisatelijica, vendar prebivalka merlbourna, jane harper, novinarka, suša je njen t.i. literarni prvenec, aaron falk, naš glavni lik pa srce knjižne serije - drugi del zunaj, ne pa tudi dostopen v slovenskem prevodu. udarni stavek je: malo mesto z velikimi skrivnostmi, nikjer na zunaj pa ne piše, da se zgodba dogaja v avstraliji. to je bilo tako lepo malo, osebno presenečenje. kar mi je bilo predvsem všeč je, da se ne dogaja v sydneyu v avstraliji, ali vsaj melbournu. dogaja se na podeželju, če se avstralski puščavi lahko tako reče. mala vasica, kjer vsi poznajo vse in vsi sodelujejo z vsemi, težje si je predstavljati neomejeno zemlje, kjer je prvi sosed 15 min kolesarske vožnje stran. sami preračunajte. vmes pa tiste strupene avstralske kače, da o pajkih sploh ne govorim, normalno pa streljajo tudi zajce. res so še vedno divjaki, vsaj tisti, ki živijo v divjini.

detektivka/kriminalka, naš aaron falk se vrne v domače mesto, pride na pobudo očeta svojega najboljšega prijatelja. najboljši prijatelj iz otroštva je namreč storil samomor, pred tem pa ustrelil še svojo ženo in šestletnega sina. da kdor koli potrebuje dodatno pobudo, da pride na pogreb, potrebuje za to pobudo dober razlog. falk ga ima. v najstniških letih je s svojim očetom iz 'mesta' pobegnil v večje mesto, melbourne. bil je namreč osumljen umora prijateljice, nikoli dokazano, nikoli potrjeno. ampak v malem mestu, kjer vsi poznajo vse, kjer vsi vtikajo svoje nosove v biznis vseh drugih, no, potem je krivca treba najti in če ne gre drugače, ga bo določila skupnost. aaron falk ima še eno srečo, dela za federalno policijo, finančni kriminalist. pride prav, ko te oče, na čigar pobudo si se vrnil v zakleto mesto, prosi za uslugo. dokaži, da je sin res ustrelil sebe in svojo družino. če ne drugega že zato, ker sta oba najstnika lagala o alibiju, nihče ne ve, kje je bil eni ali drugi, ko je umrlo tisto ubogo dekle pred dvajsetimi leti. ali je luka sposoben umora? so ga neverjetne razmere res pognale tako daleč, da je ubopal in postrelil vse? verjetno bi lahko, če bi že moril kdaj prej. pravi oče. mama ne verjame, mama misli, da se je vmešal kakšen izterjevalec ali pa grabežljivi sosed, medtem ko ujčka svojo edino preživelo vnukinjo. da so bili nekoč štirje prijatelji, ena punca mrtva, drugi mrtev bolj na sveže, da se druga dva nevarno zapletata v bolj romantične zadeve, v to se ne bom spuščala, samo še dodatek k zgodbi.

popolnoma bralno, ne pretežko, ne prelahko, precej napeto v smislu družbenih odnosov, sploh za tiste, ki vejo, kaj pomeni mala vas z velikimi skrivnostmi.

bottom of page