top of page

oh, zakaj je vse tako zapleteno

carl-johan vallgren - mož v senci

včasih je človek jezen. takrat se lahko skrega, lahko pretepe povštre, lahko naredi kaj dejanske škode, lahko pa samo malo zafantazira. fantaziranje o nasilju je bil glavni razlog, da se je tale moder zakladek znašel v mojih rokah pred dejanskim rokom uporabe. tako pač je. vallgrenov mož v senci ima svoje vrste nasilja, tisto netipično. v njem ni kriminalca in policista, kriminalista, detektiva, novinarja, reci, kar hočeš. začne se s pogrešanim človekom, njegovo ženo in nekoč njegovim najboljšim prijateljem in sošolcem na vojaški akademiji. prijatelj je glavni lik. ima temačno preteklost - deset let odvisnosti od heroina, in obtožbo poskusa umora, svojega nekdanjega dekleta. njo naj bi pogrizel okoli vratu, kot pes, ne punca ne sam se tega ne spomnita. krivec: prevelik odmerek.

zgodba je torej precej zapletena. temna preteklost glavnega junaka. temna preteklost celotne rodbine, iz katere izhaja pogrešani. glavna zanka nelepe zgodovine je pogrešani starejši brat in dvojni samomor - v sedanjosti pogrešani joel je namreč ostal sirota pri rosnih trinajstih. poleg tega se vmeša še vojska, ta pa na način, ki nikakor ni praktičen. vmeša se le takrat, ko je treba zafilati luknje, pa še tega ne opravi dobro (naj citiram iz knjige: 'tega ne vemo natančno, a zdaj je prepozno za ta vprašnja.') zgodba se zapleta, vemo, kdo je glavni krivec in ugrabitelj joela, kdo je morilec in približno izvemo tudi zakaj. malo kako, malo večje slike, ki pa ravno zaradi 'ne vemo natačno' ostane nepopolna. kogar ne moti razrešeni konec s preveč luknjami, bo popolnoma mirno preživel in ne končal z užaljeno šobo. kot se je to naprimer zgodilo moji malenkosti.

mož v senci je skandinavski (natančneje, švedski) triler, kriminalni roman, z danielom katzom in evo westin v glavnih vlogah, tadva iščeta joela klingberga. zgodba je lepo linearna, skozi pa še vedno v sedanjiku pripovednega časa izvemo marsikaj o takšni ali drugačni umazani preteklosti enega, drugega, tretjega. sčasoma tudi četrtega, petega, itd., zdaj že veste, kako to gre. predvsem pa, ko se vključi vojska. ta ima res umazane prste, cel kup novih in neznanih ljudi, ravno dovolj, da se zadeva zaključi, hkrati pa redke nitke obvisijo. res ne morem mimo tega, se mi zdi,...

bottom of page