top of page

dobra letina

samantha shannon - sanjačka

sanjačka je tretja in zadnja od knjig presenečenja iz mačka v žaklju, zabavne poletne dogodivščine mestne knjižnice ljubljana. prebrala sem jo zadnjo, ker sem pričakovala najslabše, in če bi jo slučajno morala vrniti, preden bi jo prebrala, ne bi preveč obožalovala. distopične, nekje v prihodnosti dogajajoče se zgodbe, v katerih je glavna vloga dana skoraj ne več najstniškemu dekletu - kje sem že slišala za to? aja. razcepljeni. pa igre lakote. pri tej sem samo še čakala, da se bo vmes vmešala kakšna saga somrak, ali pa malo bolj nedolžna verzija petdesetih odtenkov sive. delo samanthe shannon resda hodi po tanki meji, ampak ima neverjetno dobro ravnotežje.

napisano v prvi osebi, pa sploh ni moteče, že to je z mojega konca kar velik plus. govorimo o znanstveni fantastiki, kraj dogajanja london ali tam tam, leto dogajanja 2056. nič od tega ni bilo moteče. nadnaravne sposobnosti, in tisti brez, ki se nadnaravnega bojijo na smrt. skoraj dobesedno. zgodba res hodi vštric z razcepljenimi in igrami lakote. vendar sem bila vedno znova presenečena, kako bolj zapletena je, kako je bolj poglobljena, mogoče na prvi pogled celo nerazdelana. večkrat me je gnal dalje firbec, ne samo v razpletu, ampak tudi v smislu u, kdo je pa ta, kaj pa to pomeni? večkrat sem si tudi zaželela, da bi zgodbo lahko prebrala v angleščini. mogoče stvar ni tako zelo zapletena, kot je na tak način samo prevedena ....

glavna junakinja je paige mahoney, ena izmed 'nenaravnežev', ljudi s posebnimi sposobnostimi. teh sposobnosti je kar nekaj, niti jih ne spoznamo natančno v detajle, imamo pa na začetku razdelan zemljevid. če o kaj pomaga. paigina sposobnost je ne samo branje misli, ampak se dejansko lahko s pomočjo svojega duha prestavi v telo drugih. zaradi njenih sposobnosti je zaželjena članica svoje ekipe, sedem pečatov, hkrati pa je njeno življenje nenehno skrivanje, laganje, bežanje. ljudje z nadnaravnimi sposobnostimi naj ne bi bili živi. odpeljejo jih v londonski tower, ta pa tudi v tej zgodbi ni mišljen kot nekaj dobrega. ko paige v samoobrambi močno poškoduje in ubije varnostnika, jo ulovi rod, vlada normalnih ljudi. ali vsaj tako si misli paige dokler ne ugotovi , da je resnica mogoče še malo temnejša. zadeva v resnici sploh ni tako zelo slaba.

v resnici si že želim brati nadaljevanje. tako je. kot seriji, s katerima sanjačko ves čas primerjam, je tudi ta napisana v večih delih. zaenkrat naj bi izšlo sedem delov, osem, če se šteje še naknadno napisani uvod, 0,5 stopnja. prvi trije deli so že zunaj, naslednji naj bi prišel naslednje leto. v slovenščini zaenkrat samo eden - 1.0 stopnja, in nimam najmanjšega pojma, ali se bodo prevodi nadaljevali. še dobro, da se v knjižnem svetu znajdem tako ali drugače. muahaha.

bottom of page