top of page

doktor proktor, drugič v tretje

jo nesbø - časovna kad doktorja proktorja

z nadaljevanjem tečaja norveškega jezika se je normalno vrnila tudi močna obsesija z vsem norveškim. zato mogoče pospemam vse možno z marsičem norveškim. ena od teh odličnih norveških zadev je obvezno jo nesbø.

časovna kad doktorja proktorja je druga knjiga o no, doktorju proktorju. (številka ena: prdoprašek, tretja knjiga: konec sveta.mogoče). ne berem vedno v pravem vrstnem redu, čeprav se v tem primeru splača, tudi ne bo konec sveta, ali svetovna zmeda, če se vrstnega reda ne drži. menda da to velja za vsa nesbøjeva dela, kar pa mojim dragim založbam ne daje izgovora. gremo razmišljati, prosim lepo.

v drugi knjigi se podamo v zgodovino in na francosko. kdor je bral enko, se verjetno spomni izgubljene ljubezni doktorja proktorja, ta jo gre iskat, po pričakovanjih pa ne gre vedno vse popričakovanjih. liza in bulle skočita na pomoč, večkrat dobesedno. nesbø spet dokaže, da je mojster domišljije in verjetno še večji mojster pripovedovanja. človeku se pač moraš narežati. otrokom pa sploh ne bo zmanjkalo dogajanja, dogodivščin in doživetij, ki se jih, vsaj otrok v meni, nikakor ne bi branili.

meni pa ostane samo še ena, potem pa spet na bolj krvoločne, severnjaško temačne norveške zgodbe.

bottom of page