top of page

nevjorško presenečenje

jason pinter - tarča (henry parker #1)

jason pinter se je na seznamu znašel samo zato, ker so njegove knjige prodajali na knjižnem sejmu smešno poceni - kepica sladoleda poceni. pa se je izkazal za čudovito presenečenje, vredno veliko, veliko več. prvi del serije o henryju parkerju me je zagrabil, zbudil in držal v ravno prav napetem stanju, da sem noro uživala v branju. nisem ga metala po zraku od besa, skrbi, napetosti, prestrašenosti, zmede itd, itd. me je pa, kot omenjeno, dobro zbudil in obdržal v tem, kljub nekaj tednov staremu bitjecu, ki vsakih nekaj uric zahteva vso pozornost, vključno ponoči. naj ta slika pove tisoč besed.

o parkerju naj bi brali v šestih knjigah (oziroma sedmih, če vključimo 4.5 knjigo). v slovenščino so prevedene prve tri, tarča, kriv in ukradeni. razlog za smešno nizke cene pa je čakanje v skladišču, na konec v razrezu ali prodaji. založba je na žalost ugasnila, kot pa je povedala prodajalka, so knjige precej dobro prevedene, s tem se absolutno strinjam. so pa tudi zelo lepo napisane. najbolj od vsega mi je mogoče všeč ravno to - stil pisanja. preprosto, direktno. brez nepotrebnega truda po dokazovanju, zapletanju zgodbe, dolgovezenju ali preveč fensi besedicah, ki jih nihče ne razume, vključno s samim pisateljem, in posledičnim prevajalcem. zgodba me je verjetno ravno zato tako lepo ujela. ker lepo teče in se ne spotika ob lastne predolge vezalke.

henry parker je mlad, sveže pečeni diplomirani novinar, ki iz oregona pride v new york, tam naj bi delal za časopis številka 1, new york gazette. po spletu nesrečnih okoliščin se znajde v stanovanju, držeč v roki pištolo, ki ustreli enega izmed recimo-temu-zlobcev. zgodba se hitro zaplete, črno ni več črno, sproti odkrivamo, kaj se dogaja v ozadju, bežimo s parkerjem in čudovito amando, majčkeno stiskamo zobe ob agentu mauserju. kdo bo koga prej. če je opis skrivnosten, je to samo zaradi ogibanja spoilerjem, ne zapletene zgodbe. ta je ravno pravšnja.

tako zelo pravšnja, da v rokah že držim henry parker #2 - kriv.

bottom of page