top of page

če je videti prelepo, ...

peter james - premalo mrtev

detektivska saga o, no, detektivu royu grace. premalo mrtev je knjiga številka tri, dvojka v slovenščino prevedena pod naslovom lepa v smrti, prvo delo pa nosi naslov na smrt preprosto. v angleščini je sicer spisanih kar štirinajst delov. roy grace naj bi bil nekoliko poseben, v prvem delu se je po pomoč pri reševanju probelov zatekel k medijem. ne tistim novodobnim, ravno obratno. šlogarjem itd. v tretjem delu se iz te dejavnosti delajo norca, vendar je pri reševanju kar tradicionalen in ne prekorači mnogo mej. res pa je, da je roy anglež, britanec, in je tisti malo korak čez navidez nepomembno mejo, lahko razumljen kot hujši prestopek, vsaj v primerjavi s harryjem in norvežani.

premalo mrtev je skoraj 550 strani dolg roman o morilcu dveh deklet, skoraj treh. prva je žena briana bishopa, druga je njegova ljubica, ki to ni. že od vsega začetka vsi indici kažejo ravno na soproga, tako zelo, da je že nekoliko preveč očitno. ker je to že na začetku, in je knjiga dolga, kar nekaj časa čakamo, da se bo nekomu posvetilo, če je prelepo, da bi bilo res, potem to tudi ni res. pri kriminalnih romanih pričakuješ zaplete in uganke, predvsem pa, da se bo glavnemu detektivu posvetilo to prej kot tebi. roy grace odleti po celi črti.

berljivo je že, liki pa preveč bledi, nedodelani in pravilni, da bi se namenoma trudila z dodatnimi deli. če že bodo, prav. če ne, me pa tudi ne bo pobralo.

bottom of page