top of page

sedemindvajset

terry goodking - zakon št. 9

zakon številka devet sem dejansko prebrala do konca, čeprav mi je predstavljala nič drugega kot jasna, iz prakse prikazana točna navodila, kako ne pisati. za nekaj od tega krivim prevajalca, avtor je vseeno glavni krivec.

vsa zgodba je opisana (spet ti američani), kar včasih deluje, nikakor pa ne skozi dialog. dialog pokaže, dialog obudi od mrtvih, nikakor pa ne filozofira. med jeznimi vzkliki in prepiri ni prostora za dolge, zapletene pridevnike. ti ti, zlobna, a precej pametna pošast, ki se skrivaš pod mojo novo posteljo. narejeno. umetno. nekdo z zanimivo zgodbo, ki ne zna napisati celega stavka. pa še zgodba peša, če sem iskrena.

naš glavni junak je alexander rahl, ali kot izvemo kasneje skupaj z alexom, lord rahl. na dan zgodbe praznuje svoj 27 rojstni dan. starost, ki je ni dočakal njegov oče, mati pa je malo pred njenim 27 letom pristala v zaklenjenem oddelku norišnice. alexu ostane le dedek, pa še ta ne za dolgo, malo prismuknjeni, ampak očitno zelo praktični. alexa je naučil vse, kar zna o samoobrambi, orožju, lomljenju vratov, čeljusti, streljanju, davljenju, rezanju, ni da ni. če je kaj, je zgodba nazorno, predvsem pa glasno krvava. kosti se lomijo kot za šalo, in to ne tiste male na nogah in rokah, večinoma se dogaja okoli vratu. še dobro, da alex že takoj na začetku spozna jax, bojevnico iz drugega sveta, odkoder izvirajo tudi alexovi predniki. v drugem svetu ne poznajo tehnologije, imajo pa magijo, čarovnije, posebne knijige, ki prenašajo sporočila, tako kot v našem svetu obstajajo telefoni. ne znajo pa delati čaja. v tem drugem, magičnem svetu oblast prevzame radell cain, človek, ki ne verjame v magijo, jo hoče odvzeti, hkrati pa si želi tehnologije tega sveta, ker bi z njo lahko nadzoroval svoje podanike. alex je ključ do prehoda med enim in drugim svetom, jax je na ta svet podana, da reši uganko in alexa zaščiti. normalno je ona najlepša med vsemi, alex pa umetniška duša, ki vedno naredi tisto, kar je prav, ne razume, kako je lahko tako pomemben, hkrati pa z enim dobrim stiskom dlani lomi glave. kot rečeno, ni da ni.

sem se pa veliko naučila, naj me strela, če bom kdaj pisala na goodkindov način.

bottom of page