top of page

v iskanju ravnovesja

amber rae - choose wonder over worry

v spamu vsega pametnega, bolj ali manj, sem amber rae zasledila na instagramu. bila je preprosta, enostavna, v podobi miselnega vzorca, narisanega na dobre, stare roke, s krogcem, puščicami, nekaj črtami in idejami, kako bi takšen miselni vzorec rešila avtorica sama. bilo je tako preprosto, brez dolge, globoke razlage, hkrati pa več kot uporaben, pa naj bo odločitev za eno pico manj v naslednjem tednu, ali pa kaj bolj življenjskega, kot je zamenjati službo. sčasoma sem odkrila več različnih miselnih vzorčkov, vsi enako uporabni, poleg tega ima amber noro divje lasje in ogromen svetleč nasmeček. da o njeni nedavni poroki v maroku sploh ne govorim. cedila sem sline. in s tveganjem, da si uničim nekaj lepega, kupila njeno knjigo.

ta pa sploh ni razočarala.

knjiga ni samo malo bolj obširna razlaga miselnih vzorčkov - pravzaprav svetujem, da amber najdete na spletnih omrežjih, ker teorijo več kot le lepo dopolnijo, dajo jo v vsakdanjo prakso. enako svetujem s knjigo. vsaj dve prijateljici že vesta, tale ne gre na posodo, priskrbeti si bosta morali svojo.

choose wonder over worry je sestavljena iz treh delov - prvi del je razlaga dveh glasov, eden skrb, drugi čud (čudna beseda, ampak nabita s pomeni, sploh če začnem iz nje izpeljevati vse druge). skrb je tista panična, negativna, ki zavira, zavira, zavira, življenje je trpljenje, boljše obstaja samo v knjigah, filmih, ali pa se dogaja izrecno samo drugim ljudem. čud je tista druga, bolj umetniška duša, ki spodbuja, navdihuje, pomirja, predvsem pa ostaja zvesta tebi. drugi del so miti, ki jih naokoli trosi skrb. naj jih nekaj naštejem - moraš, (samo)dvom, strah, stres, negotovost, zavist, sram, poraz, obsojanje, ljubosumnost, jeza, trpljenje, izguba, perfekcionizem, itd. itd. punca gre v detajle in res pospravi kar nekaj problemov, ampak na svoj preprosti način. ni doktorica tega in tega. je umetnica, ki je vse to dala skozi sama, ki je stala ob strani drugim, in zdaj preko svoje tiskane umetniške stvaritve deli svoj bojni načrt z nami (tenkju!!) tretji del je poudarek na ravnovesju, na uniji, zvezi enega in drugega glasu. ves cilj namreč ni utišati skrb in dati proste roke čudenju, je poslušati, opaziti, povabiti na čaj (ali vino), poklepetati s svojim strahom, s svojo bolečino, zavistjo, jih potrditi, razumeti in potolažiti. potem pa z roko v roki dalje.

v knjigi je veliko manj miselnih vzorčkov, kot sem jih pričakovala. je pa veliko več globine in iskrenih izpovedi, pa kar nekaj tudi fuckov, v vseh možnih pomenih. osvobajajoče. pa hkrati strašno. težko je slediti nekomu, ki gre tako globoko, ne da greš globoko tudi sam. si vzameš čas, pišeš, pišeš, pišeš, razmišljaš, klepetaš sam s sabo, in konec koncev, narediš načrt, kaj in kako naprej.

*

choose wonder over worry je zgodba še ene, ki ji je uspelo o tem, kako uspeti. vendar sama ni študirala, kako uspeti, pogovarjala se je z ljudmi, ki so bili nesreči in so želeli biti srečni, poslušati tisti neracionalni glas, ki jih vabi, vodi, usmerja. sama ne govori o statistiki, o veliki hiši, ki je večja vsako leto. njena navodila niso preveč ukalupljena, da bi bila zame veljavna samo do določene mere, v določeni situaciji, na določen način. njena zgodba dejansko navdušuje, spodbuja, daje prostor in čas, kjer se vsak malo umiri, zadiha, malo poklepeta sam s sabo. iz tega pogovora pa odnese točno tisto, kar si želi. moja sreča je odvisna samo od mene, pa če se neštetokrat skregam sama s sabo.

bottom of page