top of page

jej moli ljubi ustvarjaj

elizabeth gilbert - velika čarovnija

v enem stavku opišem nestrokovno, a iz srca preprosto domišljeno teorijo ustvarjanja, po kateri deluje elizabeth gilbert, avtorica jej, moli, ljubi. nehaj jamrati in delaj tisto, kar te veseli. neverjetno, kako navdihujoč je en sam preprosti stavek, ki ga pravzaprav ponavlja čez celo besedilo. nehaj jamrati. pa kaj, če ne bo popolno? pa kaj, če ne boš najboljši? pa kaj, če ne bo nihče hotel kupiti tvoje umetnine? ustvarjalnost ni nekaj, kar počneš za denar, to počneš za dušo. za mir. za ljubezen. ostalo že pride, ko pride. pravzaprav, tudi če ne. ta del (če ne pride) je bil meni najbolj odrešujoč od vseh.

gilbertova se je nekje v najstništvu zavezala pisanju. ona bo pisateljica, to je to. pisanju bo zvesta celo življenje, v dobrem in v slabem, zdravju in bolezni, bogastvu in revščini. poskrbela bo za vse, ustvarjalno pisanje naj jo le navdihuje, naj jo spremlja, obiskuje. ko reče, da bo poskrbela za vse, s tem misli za vse. delala bo, tudi več služb, če bo treba. finančna plat je na njenih plečih. njeno pisanje, njena kreativnost je ne rabi tudi preživljati. to ni njena naloga. ponavlja in ponavlja to teorijo na tisoč in en način tudi drugim, nam bralcem, svojim prijateljem, na predavanjih. dokler te končno ne obrne naokoli in pretrese, dokler končno ne dojameš.

vsi smo ustvarjalci po duši. kaj te veseli? trenutno, tukaj in zdaj? kaj bi delal, če bi lahko delal kar koli, ne glede na rezultat, ne glede na druge? pojdi. delaj.

nikoli nihče nima dovolj časa in miru. kaj svetuje? svojo ustvarjalnost si predstavljaj kot prepovedano romanco. petnajst vročih minut na stopnišču ni stresno, je seksi. delaj in razmišljaj enako. cel teden nekje v miru, daleč od sveta, daleč od distrakcij? taka zveza zna razpasti kaj hitro, če ni tista prava. stopnice seks s prepovedanim ljubimcem? no. to pa zna trajati, podžigati, in najboljše od vsega - vsak si za to z veseljem vzame čas, brez nerganja, stokanja in jokanja. prav z veseljem in poskokom. petnajst minut na dan te na koncu meseca lahko daleč pripelje.

nehaj jamrati in začni ustvarjati. če imaš blokado, preberi knjigo. mene je vedno hitro pognala spet na noge. ali pač na rit s kulijem, zvezkom, knjigo, računalnikom. nehala sem komplicirati, ker idealnih pogojev ni, dobra ideja pa včasih pride samo enkrat. zgrabi jo in je ne izpusti, kot pravo ljubezen. pa četudi druga dobra ideja pride naslednič.

bottom of page