top of page

življenjepis srnjačka

feliks salten - bambi

bambi, tudi disneyeva risanka, ena prvih, ena bolj žalostnih, spomnim se zajčka, spomnim se človeka s puško, umre mu mati. s težkim srcem in precej strahu sem se je lotila. za razliko od levjega kralja, kjer so živali precej bolj počlovečene, priča smo bratomoru, je bambi iskrena zgodba o bitkah in trpljenju, o grdi, nemarni, strašni človeški roki, kjer

vsi verjamejo, kar jim je pridigal pes. verjamejo, zato se vse življenje boje, sovražijo človeka in sami sebe in se zavoljo človeka pobijajo med seboj.

bambi je davnega leta 1923 napisana pravljica v svoji pravi, čisti podobi. je poziv k lepšemu, boljšemu pristopu do narave, je poskus prebuditve zavedanja o drugih živih bitjih, ki živijo v svojem krutem, pa vseeno prijaznejšem svetu, ki mu človek hoče vladati, pa na koncu obleži enako kot drugi. obleži tako, kot suho listje jeseni, obleži tako kot bolehni jelenčki, obleži kot ujeta lisica, zadavljen zajček, prestreljen fazan.

čudovita zgodba, ki ni za šibke po srcu. čeprav bodo najbrž ravno ti posegali po njej in zares dojeli sporočilo. ostale bomo morali doseči kako drugače.

bottom of page