top of page

nastopi hercule poirot

agatha christie - the mysterious affair at styles

drugi korak v letu agathe christie je uspešen, čeprav malo drugačen od originalnega načrta. namesto drugega dela gospodične marple, sem se lotila prvega dela hercula poirota. eden od razlogov je, da je v resnici precej težko dobiti gospodično marple v naših koncih. ostaja mi nekaj možnosti - preskakovanje in upanje, da se sproti začnejo lotevati prevodov, materiala imam vsekakor že dovolj. lahko se lotim kindle in pdf variant, ali pa si jih naročim via internetni posredniki, potem pa vsak teden visim na pošti zaradi novega paketa. odlično. zadnja verzija mi je v resnici najbolj všeč.

mysterious affair at styles ni prvi hercule poirot v resnici - prva je the chocolate box, ki je kratka zgodba in se je očitno zaradi tega ne uvršča v seznam misterioznih afer velikega detektiva. je bolj ekstra, kot božična epizoda, ne del dejanske sezone. poirot je predstavljen na popolnoma enak način kot vedno, ko nastopi v zgodbi. spet je pripovedovalec prvoosebni, nekako vpleten v umor, ki sreča ali že od prej pozna čudnega belgijca, majhnega, čokatega, z jajčasto glavo, ogromnimi a skrbno negovanimi brki, obseden s čistočo, redom in svojimi malimi idejami. na začetku zgodbe je veliki detektiv že upokojen.

zgodba govori o veliki graščini, ki je v lasti velike gospe, mačehe dveh sinov, na novo poročene z mnogo mlajšim moškim, ki ga ne mara absolutno nihče. v zgodbi nastopa še žena enega od sinov, deklica v gospejini oskrbi ter prijateljici, direktni, pametni, samosvoji, neporočeni gospodični, brez dlake na jeziku. gospa inglethorp umre sredi noči, morilno orožje je strup. gospa je darežljiva, previdna, a bogata, motiv torej mora biti denar. v popoldnevu pred grozljivo nočjo je v kaminu sredi poletja zažgana nova verzija oporoke. hercule poirot svojega prijatelja, našega pripovedovalca vzame v svoje okrilje, skupaj raziskujeta, a kot je običajno, ne izda čisto vseh svojih skrivnosti in čisto vseh svojih dognanj. bralec ve, da se pripovedovalec (družinski prijatelj) moti, christie pa ga elegantno ves čas vleče za nos. tako dobro, da ne more biti niti jezen.

dobra zgodba, odličen zaplet, še lepše razpletanje. vključenost bralca je še vedno moja najljubša poteza avtorice. bralec je kot da tretji raziskovalec, skupaj s poirotom ter pripovedovalcem. ves čas je obveščan, spremlja isto dogajanje, ista odkritja, veliki detektiv pa te vedno znova pridno meče na rit. krasna je.

bottom of page