top of page

zakaj se eno leto truditi z jutranjim petjem

gretchen craft rubin - načrt za srečo

gretchen craft rubin je odvetnica, ki je presedlala v pisateljske vode. med drugim omenja pisanje biografij, in to precej uspešnih. ima dve hčeri, eno čisto malo, drugo malo manj, moža, živi v new yorku. je srečna, v resnici ji nič ne manjka. se ji pa zdi, da bi lahko bila še bolj srečna, še bolj potrpežljiva, prijazna, nasmejana, zadirčna, tečna. ni hotela (niti mogla) za celo leto oditi v indijo na meditacijo, se odpovedati vsej lastnini, se preseliti, zamenjati službo (to je že). nobenih drastičnih sprememb torej. trik do iskrene sreče je našla v malenkostih. ki to tista konkretna dejanja, ki trajajo in dejansko naredijo spremembo, ne glede na to, kje človek živi ali v katerem podjetju je zaposlen. če si tečen, si tečen. pa naj bo to v ameriki ali indiji.

torej nekaj, s čimer se pa res lahko identificiramo čisto vsi.

gretchen se loti celoletnega projekta o sreči. ima srečo. je pisateljica, ki piše doma, sama zase, ob svojih urah. kar je precej dobra podlaga, če se tega človek hoče lotiti. če je človek še plačan za to, toliko bolje. sicer zna biti malo napet urnik nekaj časa. res pa je, da se napornega urnika loti tudi avtorica.

začne z novim letom, spiše si tablo, sestavi si zapovedi. v sklopu projekta sestavi svoj blog, kjer redno piše o projektu, ugotovitvah, nalogah. sprašuje, izpoveduje, išče, navdihuje. vse to je počela davnega leta 2009, ko bloganje, vloganje, instagramiranje še ni bilo tako zelo vseprisotno.

načrt za srečo je podroben opis njenega leta, opiše vse. dvanajst zapovedi (prva se glasi: bodi gretchen), skrivnosti odraslosti (med drugim: če ne doživljaš porazov, pomeni, da se ne trudiš dovolj, ali če česa ne najdeš, se loti pospravljanja). sestavi tabelo, v katero vsak mesec vstavi področje, ki mu je ta mesec namenjeno, z majhnimi konkretnimi področji znotraj katerih si izmisli konkretne naloge (ki se včasih spet razcepijo na še bolj podrobna navodila). nekatere naloge uspejo, druge ne, o vseh piše iskreno. nekatere so ji všečen navdih v mesecu marcu, z avgustom jih prekine, ker je ne osrečujejo več. primer januarja: dvig energije (področje: vitalnost). navadi se hoditi spat bolj zgodaj, več se giblje (kupi si naprimer uro, ki šteje korake, davnega leta, ko je pametna ura manj vseprisotna kot blogi), uredi si garderobo, s tem da zavrže vse, kar je ne osrečuje (ali nujno potrebuje), uredi si način pospravljanja in priprave na naslednji dan (čez dan uvede pravilo 1 minute - kar potrebuje manj kot 1 minuto, se naredi takoj, zvečer uvede 10 minutno pospravljanje, ko vsak večer pred rutino pospravlja 10 minut in se pripravlja na naslednji dan - dela od doma, kosila si ne kuha vnaprej, pozor!). hkrati se loti seznama opravil, ki čeprav samo mentalno, še vedno dela neverjeten nered, kaos in jemlje ogromne doze energije že samo s svojim obstojem. loti se neopravljenih opravil, jih črta s seznama, se osrečuje z vedno lažjim občutkom in polni s pozitivno energijo. končno pa sledi pravilu delaj tako kot želiš čutiti (namesto deluj tako kot čutiš). deluje bolj energično. kadar se ji ne ljubi, se pretvarja, da je vesela, dokler dejansko ne postane vesela. ko je utrujena, začne poskakovati in se igrati, dokler je dobra igra res poživi. s tem, da se dela bolj energično, dejansko postaja bolj energična. to je samo januar. loti se zakona (ne pozabi na ljubezen), dela (postavi si višje cilje), starševstva (razvedri se), zabave (igra naj bo resno opravilo), prijateljstva (vzemi si čas za prijatelje), denarja (kupi si malo sreče), večnosti (razmisli o nebesih), knjige (predaj se strasti), pozornosti (bodi pozorna), naravnanost (ohrani zadovoljstvo v srcu), sreča (urejenje do popolnosti).

vse skozi prebira filozofe, strokovne članke, ali pa knjige o smrti (bolezni, itd., ki naj bi jo naredile bolj hvaležno za malenkosti, ki jih ima v življenju, med drugim zdravje, družino, vse prste na rokah in nogah). vmes odkriva veličastne resnice, ki jih brez zadržkov, iskreno in odprto, deli z drugimi. z nami preko knjige.

nanjo sem naletela preko mnogih drugih knjig z nasveti o lažjem, boljšem, bolj uspešnim, ni da ni življenjem, saj je navdihnila cel kup drugih. ali bolje rečeno, navdihuje druge že celih 10 let. nekaj mora biti na povedanem, da se je tako prijelo. vsekakor svetujem, vendar se pripravite na konkretne naloge (naredi 10.000 korakov na dan), ne preveč filozofiranja. sreča je vendar v dejanjih.

bottom of page