top of page

kraj boja

sheila heti - materinstvo

tale je pozvonila domov.

res je. kdor je na točki, kjer se sprašuje iste stvari, sveže matere, ki se sprašujemo iste stvari, stare matere, ki preprašujejo svoje življenje, stare ženske, ki so obstale v svojem času in nikoli rodile. za vse te, bo zgodba pozvonila domov. za tiste, ki se sprašujejo.

drugim bo všeč način pripovedovanja, lahko, tekoče, neprekinjeno, kot da bi z rolerji peljal po sveže posušenem asfaltu. bi pa priporočala, da se je čim več prebere v enem kosu, vsaj. ali pa zelo zelo skupaj. sicer se zna zgoditi, da se vrneš, in si še kar na isti točki. ni pa nujno.

sheila heti se sprašuje o tisto najbolj ženskem. vprašanje materinstva, menstruacije. to je le naše. to je tisto, kar nas dela drugačne. ne, da jo imamo. da imamo izbiro. da vpliva na življenje v najbolj profanem, pomenljivem, globokem smislu. da je vprašanje tako zelo relevantno, in da imamo za odgovor v resnici le zelo kratko obdobje. in da konec koncev, v resnici ni tako zelo vedno odvisno samo od nas, vpliva pa na čisto vsa področja, na vse osebe, na vse odnose, na vsaka jutra in večere. če izbereš to pot ali ne, tvoje življenje je za vedno spremenjeno. in odločiti se moraš, ni druge poti.

*

čeprav mati, ali pa ravno zato, ne navijam, da bi vsak moral imeti otroka. ravno zato vem, koliko se ti življenje spremeni. je obogateno do točke, ki sicer nikoli, nikoline bi moglo biti, nič ne more nadomestiti tvojega otroka. vendar zahteva žrtve, odpovedovanja, in vsaj občasna vprašanja, koliko bi bilo tvoje življenje drugačno, če ga ne bi imel. če ga ne bi imel zdaj, ampak pozneje. nikoli. prej. ves čas nad teboj visi senca neverjetne odgovornosti, ne samo zato, da bo nahranjen, oblečen, zdrav, srečen, ostal živ. da bo postal dober, prijazen, uspešen, družbeno zaželjen, pa hkrati edinstven, srečen vedno, ne samo v tem trenutku.

katera si ga želi, ga želi. tista, ki ga ne, si ga ne. in kdor ne bo imel, ne bo vedel, kaj pogreša. tudi kadar bo imel neverjetno luknjo v življenju.

želim si le, da bi bilo tako preprosto. da bi otroka imeli tisti, ki si ga želijo, in ga ne bi imeli tisti, ki si ga ne. človeštvo bi bilo veliko srečnejše.

bottom of page